De Groene Kaart voor de caravan
De vraag “Heb ik een Groene Kaart nodig voor mijn caravan?” krijgen we regelmatig, vaak vlak voordat mensen op vakantie gaan. In dit artikel meer informatie over de Groene Kaart, wat het is, waarom het er is en of het verplicht is om deze bij je te hebben als je op vakantie gaat.
De Groene Kaart
In 1949 introduceerde de commissie van wegverkeer van de Verenigde Naties de Groene Kaart: een internationaal geldend verzekeringsdocument om grensoverschrijdend wegverkeer te faciliteren. De kaart wordt (h)erkend in 48 deelnemende landen binnen en buiten Europa.
Waar vraag ik de groene kaart voor de caravan aan?
Als bestuurder van een motorrijtuig moet je aan kunnen tonen dat het voertuig en de gekoppelde caravan of vouwwagen verzekerd zijn. De afspraak tussen verzekeraars in Nederland is dat autoverzekeraars de Groene Kaart voor de caravan uitgeven. Als je deze eenmaal hebt aangevraagd, krijg je voortaan ieder jaar ook de caravan-variant opgestuurd.
Moet je op vakantie de Groene Kaart bij je hebben?
Het verschilt per land of je de kaart fysiek bij je moet hebben. In Duitsland, Polen, Kroatië, Spanje én buiten de EU is het wel verplicht om de Groene Kaart bij je te hebben.
In alle overige EU-landen mag je de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen en is de fysieke Groene Kaart niet verplicht.
Digitaal of print
Ook al is het niet overal verplicht om de fysieke kaart bij je te hebben, het is wel handig. Een (digitale) foto, PDF of afdruk op wit papier voldoet officieel niet aan de internationale eisen die door de Verenigde Naties gesteld zijn. Zonder groene print kan het voorkomen dat je een grens niet mag passeren of je wordt verplicht om ter plekke een extra ‘grensverzekering’ af te sluiten.
En mocht je over de grens de lokale taal minder goed spreken, kan een ambtenaar of (schade)hulpverlener snel de juiste informatie vinden vanaf de Groene Kaart omdat ze hier bekend mee zijn.
In de toekomst een digitale kaart
Er is vanuit Nederland en omliggende landen veel vraag naar een volledig digitale variant van de Groene Kaart, daarom is door de Council of Bureaux een internationaal onderzoek gestart naar de mogelijkheden hiervan.