Doe zelf een caravancontrole voor het nieuwe seizoen
in Caravan

Doe zelf een caravancontrole voor het nieuwe seizoen

De winter is voorbij, het nieuwe toerseizoen is aangebroken. De caravan stond waarschijnlijk de hele winter in de stalling. Dan is het belangrijk om een aantal punten te checken voordat je er weer mee op pad gaat. Die caravancontrole hoeft niet lang te duren en kan je prima zelf doen. 


1. Controleer de gasslang en drukregelaar

Het is belangrijk om ieder jaar de oranje gasslang en de drukregelaar van de gasinstallatie te controleren. Op de slang hoort een datum te staan; is dit een datum in het verleden of zitten er zichtbaar scheurtjes in, dan is het tijd om deze te vervangen.

 Vervang in verband met veiligheid maximaal iedere 10 jaar zowel de gasslang als de drukregelaar. 


2. Controleer de banden

Een caravan rijdt een beperkt aantal kilometers, dus het profiel van de band slijt amper. Maar de band droogt wél uit. Het advies van de meeste onderhoudsmonteurs is dan ook om caravanbanden na 8 jaar te vernieuwen. De leeftijd kun je controleren via de DOT-code: de vier cijfers staan voor de fabricageweek en het jaar. 


3. Controleer de trekhaak en stekker

Koppel de caravan niet aan als er roest op de trekhaak zit. Roest verwijder je gemakkelijk met fijn schuurpapier en neem het vervolgens af met een goede ontvetter (thinner, spiritus).

 Smeer de trekhaak nooit in met smeervet, dit tast de werking van de stabilisatorkoppeling aan. Roest voorkomen? Gebruik een afdekdop. 


4. Controleer de rijverlichting

Remlicht? Check! Knipperlichten? Check! Verlichting? Check! Vergeet ook de verlichting van de kentekenplaat niet.

 Knipperen er andere lichten dan je aanzette? Dan is er sprake van een probleem van de geaarde draad; de massa-aansluiting. Raadpleeg de stalling als je het probleem niet kunt oplossen.


5. Controleer de kastjes 

Werp een blik in de caravan en zet alle losse spullen vast en klik de kastjes, luiken en banken goed dicht. 


6. Controleer je verzekering

Vaak sluit je een verzekering af en kijk je er niet meer naar om. Toch is het verstandig om ieder jaar even te checken of de verzekering nog past bij de waarde van de caravan en de accessoires. Na de aanschaf van nieuwe spullen kan het zomaar zijn dat de inboedel meer waarde heeft dan waar je voor verzekerd ben.

Vraag vrijblijvend een offerte aan