Een aanrijding met de caravan: wat nu? Uiteraard hoop je schadevrij op de plek van bestemming aan te komen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij een aanrijding kan je sommige dingen het beste ter plekke regelen en andere zaken kunnen wachten tot je thuis bent.
Dit is wat je kunt doen (en verwachten) als je met de caravan betrokken raakt bij een aanrijding – eenzijdig of met andere weggebruikers.
Een aanrijding met de caravan, met andere betrokkenen – een tweezijdig ongeval
Er is sprake van een tweezijdig ongeval als een andere partij ook schade heeft. Dit kan een voertuig zijn, maar ook een persoon, geparkeerde auto of benzinepomp.
Checklist bij een tweezijdig ongeval met de caravan
- Beoordeel de situatie: breng uzelf en andere in veiligheid en controleer of er gewonden zijn
- Bel de hulpdiensten als er sprake is van gewonden of ernstige schade. Is dit niet het geval? Handel de aanrijding dan zelf af
- Maak foto’s van de situatie en de schade vóór het verplaatsen van de combinatie. Let goed op het verkeer en breng uzelf niet in gevaar
- Rijd naar een veilige plek als alle partijen nog veilig kunnen verplaatsen. Lukt dit niet, zorg dan dat de mensen veilig achter de vangrail of in de berm staan. Trek veiligheidsjasjes aan en zet de gevarendriehoek neer als waarschuwing voor ander verkeer.
Blokkeert het ongeval geen verkeer en staan alle passagiers veilig? Laat de voertuigen dan staan - Noteer contactgegevens van betrokken partijen en eventuele getuigen
- Erken geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding
- Vul het Europees schadeformulier in en laat alle betrokken partijen dit ondertekenen. Houd zelf het origineel
- Noteer gegevens van de politie op het schadeformulier: de naam van de agent en de locatie van het politiebureau
- Kunt u door de schade uw reis niet verder voortzetten? Bel de alarmcentrale van uw verzekering.
Een aanrijding met de caravan, zonder andere betrokkenen – een eenzijdig ongeval
Bij een eenzijdig ongeval zijn uw eigendommen de enige met schade. Omdat u bijvoorbeeld een rotsblok, betonnen rand of overhangende tak over het hoofd zag.
Checklist bij een eenzijdig ongeval met de caravan
- Beoordeel de situatie: breng uzelf en andere in veiligheid en controleer of er gewonden zijn
- Bel de hulpdiensten als er gewonden zijn
- Maak foto’s van de situatie en de schade vóór het verplaatsen van de combinatie. Let goed op het verkeer en breng uzelf niet in gevaar
- Rijd naar een veilige plek als u de auto en caravan nog kunt verplaatsen. Lukt dit niet, zorg dan dat de mensen veilig achter de vangrail of in de berm staan. Trek veiligheidsjasjes aan en zet de gevarendriehoek neer als waarschuwing voor ander verkeer.
Blokkeert het ongeval geen verkeer en staan alle passagiers veilig? Laat de auto en caravan dan staan - Kunt u door de schade uw reis niet verder voortzetten? Bel de alarmcentrale van uw verzekering.
Vakantie onderbreken of niet?
Kunt u ondanks de schade uw vakantie of doorreis voortzetten? Meld de schade bij terugkomst bij uw verzekeraar of tussenpersoon. Verzekerden bij Kampeer Garant kunnen dit doen via het online schadeformulier.
Is de schade zo erg dat u niet verder kunt rijden? Bel de alarmcentrale van uw verzekering. U kunt hen 24/7 bereiken. Voor Kampeer Garant is dit de Anker Alarm Service: +31 (0)50 520 99 96.
De Groene Kaart is uw verzekeringsbewijs
Het is verplicht om een Groene Kaart bij u te hebben tijdens vakantie in of door Duitsland, Polen, Kroatië, Spanje of buiten de EU. Uw Groene Kaart is hier het bewijs dat u (WA)verzekerd bent. Lees hier meer over de Groene Kaart voor de caravan.