Caravanverzekering afsluiten

Welke caravanverzekering afsluiten is een belangrijke beslissing wanneer u een caravan koopt. Ook wanneer u misschien al langere tijd een caravanverzekering heeft, is deze informatie voor u interessant. De premies voor een caravanverzekering zijn vaak behoorlijk hoog en het kan daarom ook voor u interessant zijn om te kijken of dat in uw geval niet voordeliger kan.

Waar op letten bij het afsluiten van een caravanverzekering?

Wanneer u een caravanverzekering gaat afsluiten zijn er wel een aantal zaken waar u goed op moet letten. Een scherpe premie is natuurlijke belangrijk maar u wilt ook dat uw caravan goed verzekerd is. Er zijn veel verschillende verzekeraars die een caravanverzekering aanbieden en op het eerste gezicht lijken die allemaal veel op elkaar. Toch zitten er in de voorwaarden van deze verzekeringen verschillen die ook voor u net een belangrijk verschil kunnen maken. In dit artikel zetten we een aantal van de belangrijke verschillen voor u onder elkaar.

Hoeveel jaar aankoopwaarde garantie

Een caravan is een kostbaar bezit waar u natuurlijk ook erg zuinig op bent. Voor veel caravaneigenaren is het daarom ook belangrijk dat wanneer hun caravan in de eerste jaren na aanschaf total loss gaat of wordt gestolen zij weer een vergelijkbare caravan kunnen terugkopen. Dit noemen we aankoopwaarde garantie. Hoeveel jaar aankoopwaarde garantie u kunt krijgen bij het afsluiten van uw caravanverzekering is vaak afhankelijk van de vraag of u de eerste eigenaar van de caravan bent? Koopt u een nieuwe caravan dan kunt u bij de meeste caravanverzekeraars de caravan verzekeren tegen 5 jaar nieuwwaarde. Bij sommige caravanverzekeringen wordt deze periode van nieuwwaardedekking nog verlengt met een periode van 3 jaar waarin er per maand met een beperkt percentage wordt afgeschreven waardoor er tot 8 jaar een gunstige waardebepaling is gegarandeerd in geval van een total loss schade. Toch zijn er ook verzekeraars zoals Centraal Beheer waarbij een nieuwe caravan maar tot maximaal 3 jaar tegen nieuwwaarde kan worden verzekerd. Bij de ANWB en Unigarant Verzekeringen kunnen nieuwe caravans alleen maar tegen nieuwwaarde worden verzekerd wanneer de caravan op het moment van afsluiten van de verzekering niet ouder is dan 2 jaar.

Wanneer u een occasion caravan wilt verzekeren dan kunt u deze meestal de eerste 3 jaar na aankoop verzekeren tegen de aankoopwaarde. Bij Univé Verzekeringen krijgt u deze aankoopwaarde uitsluitend wanneer u uw occasion caravan heeft gekocht bij een Bovag of Focwa dealer.

Vrije keus schadehersteller bij schade aan uw caravan?

Gelukkig gaan de meeste caravans niet total loss wanneer er een schade is door bijvoorbeeld een aanrijding, storm of hagelbui. Deze schades kunnen dan door een professionele schadehersteller weer keurig worden hersteld. Steeds meer verzekeraars willen de kosten van schadeherstel beperken door met schadeherstellers afspraken te maken over hoe hoog de kosten van reparaties maximaal mogen zijn. Klanten van deze verzekeraars worden dan in geval van schade doorverwezen naar een schadehersteller binnen het door de verzekeraar gecontracteerde schadehersteller. Wanneer u net een nieuwe caravan heeft gekocht waarop nog fabrieksgarantie zit dan wilt u waarschijnlijk uw caravan bij een schade laten repareren bij de dealer waar u de caravan heeft gekocht. Hierdoor weet u zeker dat de fabrieksgarantie niet zal komen te vervallen. Ook wanneer uw caravan in een stalling staat met uitgebreide werkplaats en schadeherstel dan is het voor u prettig wanneer de schade aan uw caravan gedurende het winterseizoen binnen uw stalling kan worden gerepareerd. U hoeft geen dagen vrij te nemen om uw caravan naar de schadehersteller te brengen en weer op te halen en aan het begin van het nieuwe kampeerseizoen staat uw caravan weer keurig gerepareerd voor u klaar.

In die gevallen is het wel belangrijk dat u zelf mag bepalen door wie uw caravan wordt gerepareerd. Let daar dus op bij de keuze van uw caravanverzekering.

Aftrek nieuw voor oud

Bij het herstellen van een schade worden beschadigde onderdelen vervangen voor nieuwe onderdelen. Bij sommige verzekeraars zoals de ANWB en Unigarant Verzekeringen wordt er dan op de schade-uitkering een bedrag in mindering gebracht omdat oude onderdelen worden vervangen door nieuwe onderdelen. Hierdoor kunnen de kosten van reparatie die u zelf moet betalen hoger uitvallen dan u zou verwachten. Op de caravanverzekeringen van bijvoorbeeld

Hagelschade wel of niet meeverzekeren

Gelukkig komen extreme hagelstormen met hagelstenen zo groot als tennisballen in Nederland niet zo vaak voor. Toch zijn deze in de afgelopen 5 jaar in Nederland toch ook bijna ieder jaar wel een keer voorgekomen met grote schades aan caravans tot gevolg. In gebieden als het noordelijke Italiaanse merengebied (Gardameer) en de Franse Ardèche komen hevige hagelbuien ieder jaar meerdere keren voor. Gaat u dus regelmatig naar het Zuiden van Europa dan is het zeker verstandig om hagelschade mee te verzekeren op uw caravanverzekering. Bij de meeste verzekeraars kunt u zelf beslissen of u hagelschade wel of niet wilt meeverzekeren. De kosten hiervoor zijn dan weer vaak afhankelijk van of uw caravan wel of niet een hagelbestendig dak heeft. Op de caravanverzekering van bijvoorbeeld ANWB, Unigarant Verzekeringen en Kampeer Garant krijgt u op de toeslag van het meeverzekeren van hagelschade 70% korting wanneer uw caravan een hagelbestendig dak heeft. Bij verzekeraars als ASR Verzekeringen bedraagt deze korting 50%. Bij ANWB en Unigarant Verzekeringen is storm overigens ook niet standaard verzekerd. Dit moet apart met de toeslag hagel- en stormschade worden meeverzekerd. In tegenstelling tot hagel komt storm wel vaak voor in Nederland. Dat storm niet standaard meeverzekerd is bij de ANWB en Unigarant Verzekeringen is dus wel iets om rekening mee te houden.

Wilt u een oudere caravan verzekeren?

wilt-u-een-oudere-caravan-verzekerenEr zijn verschillende verzekeraars waarbij het niet mogelijk is om een caravan te verzekeren die ouder is dan 15 of 20 jaar. Heeft u een oudere caravan dan is het belangrijk om te weten waarvoor u uw caravan nog kunt verzekeren. Bij Kampeer Garant kennen we geen beperkingen ten aanzien van de ouderdom van uw caravan. Is uw caravan 30 jaar oud of misschien nog wel ouder? Bij Kampeer Garant kunt u deze nog steeds verzekeren voor zowel de Basisdekking (brand, diefstal en storm) als de Allriskdekking. U bepaalt.

Uw caravan allrisk verzekeren of toch liever beperkt casco

Bij veel verzekeraars is het alleen maar mogelijk om uw caravan te verzekeren volgens de duurdere allriskdekking. Wanneer uw caravan al wat ouder is of wanneer u weinig met de caravan achter de auto rijdt omdat deze het hele kampeerseizoen op een seizoenplaats staat in Nederland, dan is het voor u misschien wel interessant om uw caravan te verzekeren voor de goedkopere beperkt cascodekking. Op de Kampeer Garant caravanverzekering kunt u dan kiezen voor de zeer voordelige Basisdekking. Hierbij zijn de risico's van brand, diefstal en storm verzekerd voor een premie vanaf € 60,50 inclusief assurantiebelasting per jaar.  Is het voor u belangrijk dat risico's als overstroming, aanrijding en overige beschadigingen zijn meeverzekerd, kiest u dan voor de uitgebreidere allriskdekking.

Is verhuur van uw caravan mee te verzekeren?

Het gebeurd steeds vaker dat caravaneigenaren hun caravan een aantal weken per jaar verhuren aan particulieren. Met de huuropbrengsten worden de kosten voor het hebben van een caravan verlaagd. Als u er voor kiest om uw caravan aan andere te verhuren dan moet u dit wel altijd melden aan de verzekeraar van uw caravan. Bij de meeste caravanverzekeringen is verhuur namelijk niet verzekerd en kan de caravanverzekering ook niet worden uitgebreid met een dekking voor particuliere verhuur.  Heeft u dan een schade die ontstaat gedurende de periode dat u de caravan heeft verhuurd dan wordt de schade niet vergoed. Op de Kampeer Garant caravanverzekering kan particuliere verhuur worden meeverzekerd. Geef in het offerteverzoek aan dat u verhuur wilt meeverzekeren en u krijgt direct een gespecificeerde offerte waarin dit risico is meeverzekerd.

Is verhuur van uw caravan mee te verzekeren

Wanneer u uw caravan uitleent aan familie of vrienden zonder dat die daar voor hoeven te betalen dan blijft uw caravan normaal verzekerd zoals dat het geval is wanneer u er zelf mee op pad gaat.

Worden schadevrije jaren beloond met een no-claimkorting?

caravanverzekering-no-claimkortingBij autoverzekeringen is het heel normaal dat u wordt beloond voor jaren waarin u geen schade heeft geclaimd op uw autoverzekering. Het is daarom eigenlijk wel vreemd dat u bij de meeste caravanverzekeringen niet beloond wordt voor jaren waarin u geen schade heeft geclaimd. Op de caravanverzekeringen van Kampeer Garant en Bovag worden schadevrije jaren wel beloond. Vanaf 1 schadevrij jaar krijgt u op de Kampeer Garant Caravanverzekering 5% no-claimkorting. Bij 4 jaar of meer bedraagt deze korting maar liefst 20%. Heeft u de afgelopen jaren geen schade geclaimd op uw huidige caravanverzekering dan kunt u deze direct opgeven in uw offerteverzoek. Deze schadevrije jaren worden dan direct meegenomen in de offerte ook wanneer u deze niet kunt aantonen met een royementsverklaring van uw huidige verzekeraar..