Wat kost een caravanverzekering?

Wat een caravanverzekering kost is afhankelijk van de verschillende kenmerken van uw caravan of vouwwagen. Er zijn veel verschillende verzekeraars met veel verschillende caravanverzekeringen. Iedere verzekeraar berekent de premie voor het verzekeren van een caravan op zijn eigen manier. Toch zijn er veel factoren die bij de meeste caravanverzekeringen van invloed zijn op de hoogte van de premie Wij hebben voor u de belangrijkste factoren onder elkaar gezet:
Wat bepaalt de hoogte van de premie van uw caravanverzekering

vergelijk de grootste aanbieders van caravanverzekeringen

  • Bent u de eerste eigenaar van de caravan (nieuwe caravan) of is uw caravan een occasion?
  • Wat is de nieuwwaarde of de aankoopwaarde van uw caravan?
  • Wat is het bouwjaar van uw caravan?
  • Wanneer heeft u uw caravan gekocht (aankoopjaar)?
  • Wat is de lengte van uw caravan?
  • Voor welk bedrag wilt u de accessoires meeverzekeren?
  • Wilt u de voortent/luifel meeverzekeren?
  • Voor welke bedrag wilt u de inboedel van de caravan meeverzekeren?
  • Wilt u hagelschade meeverzekeren?
  • Heeft uw caravan een hagelbestendig dak?
  • Hoeveel jaren heeft u al geen schade geclaimd op uw caravanverzekering (no-claimkorting)?

Hieronder lichten wij de verschillende factoren nog even toe.

Bent u de eerste eigenaar van de caravan (nieuwe caravan) of is uw caravan een occasion?

Of u de eerste eigenaar bent of niet is van invloed op de kosten van uw caravanverzekering omdat de meeste verzekeraars nieuwe caravans verzekeren op basis van de nieuwwaarde van de caravan en occasion caravans tegen de aankoopwaarde van de occasion.  De eventuele schade-uitkering die u in geval van een total loss schade kunt verwachten is bij een nieuwe caravan hoger dan bij een occasion caravan. Dit zorgt er voor dat de premie ook hoger is.

Hoelang is de nieuwwaarde of de aankoopwaarde garantie die u voor uw caravan wilt verzekeren?

Hoe langer u uw caravan kunt verzekeren tegen nieuwwaarde of aankoopwaarde hoe meer uw caravanverzekering kost. Wanneer u 5 jaar nieuwwaardedekking wilt verzekeren op de verzekering van uw nieuwe caravan dan is dat natuurlijk een veilig idee. Voor de verzekeraar betekent dit dat zij u in geval van een total loss schade na bijvoorbeeld 4 jaar, u de volledige verzekerde waarde van uw caravan moeten betalen in plaats van de dagwaarde. Hiervoor heeft de verzekeraar natuurlijk ook meer premie nodig.

bekijk welke caravanverzekering het beste bij u past

Wat is het bouwjaar van uw caravan?

Hoe ouder uw caravan is hoe lager de kosten van het verzekeren van uw caravan gaan worden. Dit komt omdat een oudere caravan veelal tegen dagwaarde is verzekerd en de dagwaarde afneemt naarmate het bouwjaar van uw caravan verder in het verleden ligt. Bij sommige verzekeraars kunnen daarnaast caravans van soms al ouder dan slechts 15 jaar niet meer worden verzekerd. Kampeer Garant heeft geen leeftijdsbeperking voor het verzekeren van uw caravan.

Wanneer heeft u uw caravan gekocht (aankoopjaar)?

Zoals hiervoor aangegeven is de hoogte van de premie afhankelijk van de ouderdom van de caravan en of er sprake is van aankoopwaarde garantie of niet. Of de aankoopwaarde garantie nog van toepassing is, is onder andere afhankelijk van het aankoopjaar van de caravan. Daarom willen verzekeraars meestal ook weten wanneer u uw caravan of vouwwagen heeft gekocht.

Wat is de lengte van uw caravan?

Gelukkig gaan de meeste caravans niet total loss bij een schade door bijvoorbeeld een aanrijding, hagelbui of storm. De meeste schades kunnen weer professioneel worden hersteld. De hoogte van deze reparatiekosten worden onder andere beïnvloed door de kosten van de materialen die worden gebruikt. Zo zijn de kosten voor plaatmateriaal (aluminium) de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoe langer de caravan is hoe meer plaatmateriaal er nodig is om een schade op een nette manier te herstellen. Hierdoor zijn de premies van een caravanverzekering voor langere caravans vaak hoger.

lengte caravan van invloed op premie caravanverzekering

Voor welk bedrag wilt u de accessoires meeverzekeren?

Wanneer u een nieuwe caravan heeft gekocht dan kunt u bij de dealer nog extra accessoires laten toevoegen zoals bijvoorbeeld:

  • een mover
  • een airco
  • een fietsendrager
  • een satellietschotel
  • een levelsysteem

Deze veelal dure accessoires kunt u extra meeverzekeren op de verzekering van uw caravan. Hoe meer accessoires u wilt meeverzekeren hoe hoger de kosten voor uw verzekering worden. De extra pakketten die u aan uw caravan heeft laten toevoegen en die in de fabriek al zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld een as verzwaring of luxere bekleding telt u bij de waarde van uw caravan op. Deze pakketten hoeft u niet nog een keer als accessoires mee te verzekeren.
Bij occasion caravans zijn de accessoires veelal meeverzekerd in de aankoopwaarde van uw occasion. Zitten de accessoires al op uw occasion caravan en verzekert u de volledige aankoopwaarde mee dan zijn de accessoires meeverzekerd. Let u er wel op dat op de aankoopnota de aanwezige accessoires worden gespecificeerd zodat u dit bij een eventuele schade ook altijd kunt aantonen. Accessoires die u later nog zelf bijkoopt, moet u wel opgeven bij de verzekeraar wanneer u deze wilt meeverzekeren.

Wilt u de voortent/luifel meeverzekeren?

Voor het meeverzekeren van een voortent of luifel geldt hetzelfde als bij accessoires. Worden deze er bij de dealer aan toegevoegd of in het geval van een dakluifel bij de dealer op gemonteerd dan geeft u de waarde daarvan apart op bij het verzekeren van uw caravan. Bij sommige caravanverzekeraars worden de waarde van voortent, luifel en accessoires bij elkaar opgeteld onder de noemer aan- en bijbouw. Bij andere verzekeraars geeft u dit gespecificeerd op.
Bij een occasion caravan geldt ook nu weer; Zitten de voortent en luifel al in de aankoopwaarde van de caravan? Dan hoeft u deze kosten niet ook nog een keer apart op te geven.

Voor welke bedrag wilt u de inboedel van de caravan meeverzekeren?

De hoogte van de premie wordt ook beïnvloed door de hoogte van het bedrag waarvoor u de inboedel van uw caravan wilt meeverzekeren. Voor welk bedrag u de inboedel en inventaris wilt meeverzekeren is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid spullen die u in uw caravan meeneemt. Houdt u er daarbij rekening mee dat spullen als kleding door de meeste verzekeraars worden gezien als reisbagage en kostbaarheden als laptops, tablets etc. niet verzekerd zijn onder de inboedeldekking van de meeste caravanverzekeraars. Desondanks loopt in het algemeen het bedrag van de spullen die onder de inboedel zijn verzekerd snel op. Gemiddeld wordt dan ook ongeveer € 1.500,- verzekerd.

Wilt u hagelschade meeverzekeren?

Een van de duurste schadeoorzaken voor verzekeraars is schade ten gevolge van hevige hagelbuien. Hagelstormen komen in Nederland gelukkig niet heel vaak voor maar ook hier worden we steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Gaat u met uw caravan regelmatig naar het Noordelijke Italiaanse merengebied (o.a. Gardameer) of naar bijvoorbeeld de Ardèche in Zuid-Frankrijk? Dan is het zeker aan te raden om hagelschade mee te verzekeren op uw caravanverzekering. De premies hiervoor zijn meestal behoorlijk hoog omdat de reparatiekosten van een caravan met flinke hagelschade ook erg hoog zijn.


Heeft uw caravan een hagelbestendig dak?

Hoe hoog de kosten van het verzekeren van hagelschade zijn, is in grote mate afhankelijk van de vraag of uw caravan wel of geen hagelbestendig dak heeft. Is uw caravan uitgerust met een hagelbestendig dak dan scheelt dit bij sommige verzekeraars zoals Unigarant. ANWB en Kampeer Garant 70% van de kosten voor het verzekeren van hagelschade. Doordat hagelbuien steeds vaker voorkomen spelen caravanfabrikanten daar ook op in door hun caravans steeds vaker uit te rusten met een hagelbestendig dak. Merken als Knaus, LMC, Caravelair, Adria en Weinsberg leveren de laatste jaren hun verschillende caravans al standaard met een hagelbestendig dak. Toch zijn er ook andere merken als Kabe en Fendt waarbij de caravans standaard zonder een hagelbestendig dak worden geleverd. De aanschafprijs van de caravan geeft dus geen indicatie of uw caravan wel of geen hagelbestendig dak heeft. Weet u niet zeker of uw caravan een hagelbestendig dak heeft. vraag dit dan na bij uw dealer of de importeur.

Hoeveel jaren heeft u al geen schade geclaimd op uw caravanverzekering (no-claimkorting)?

Bij autoverzekeringen is dit heel normaal maar bij caravanverzekeringen is dit eerder een uitzondering dan regel. Maar enkele verzekeraars zoals Bovag en kampeer Garant kennen een no-claimkorting op de caravanverzekering. Hierdoor kunnen de kosten voor het verzekeren van de caravan aanzienlijk worden verlaagd. Bij Kampeer Garant hoeft u de schadevrije jaren niet aan te tonen met een royementverklaring. U geeft bij het aanvragen van de offerte op hoelang u al geen schade meer heeft geclaimd op uw huidige caravanverzekering en wanneer bij de aanvraagcheck blijkt dat er geen eerdere schades bekend zijn, dan worden deze schadevrije jaren overgenomen. Vanaf 4 jaar krijgt u al 20% no-claimkorting maar ook met slechts 1 schadevrij jaar krijgt u direct al 5% no-claimkorting.  Hierdoor kunt u flink besparen op de kosten van uw caravanverzekering.

Pay-as-you-go allriskdekking

Sinds een paar jaar kunnen caravaneigenaren die hun caravan hebben gestald in een bij Stalling Zeker aangesloten caravanstalling hun caravan het hele jaar allrisk verzekeren waarbij zij alleen hoeven te betalen voor de dagen dat de caravan buiten de stalling is. Dit wordt binnen deze stallingen automatisch bijgehouden waardoor u als caravaneigenaar daar geen omkijken naar heeft. Wilt u checken of uw caravanstalling is aangesloten bij Stalling Zeker en of u uw caravan ook kunt verzekeren op basis van deze unieke caravanverzekering ga dan naar de website van Stalling Zeker.

Vraag vrijblijvend een offerte aan