10 stalling tips van Kampeer Garant
10 stalling tips van Kampeer Garant om uw caravan in het voorjaar weer in optimale conditie uit de stalling te halen.
We willen allemaal zoveel en zo lang mogelijk plezier hebben van onze caravan. Misschien gebruikt u uw caravan 4 weken per jaar misschien wel bijna een half jaar. De langste tijd staat uw caravan toch waarschijnlijk in de stalling. Kampeer Garant geeft u 10 stalling tips waarmee u er voor kan zorgen dat uw caravan zo lang mogelijk als nieuw blijft.
Het begint met een goede stalling
U kunt nog zo zuinig zijn op uw caravan, maar als deze het grootste tijd van het jaar gestald staat in een stalling waar de omstandigheden niet ideaal zijn, dan heeft dat een nadelige invloed op de levensduur van uw caravan. Welke 5 vragen kunt u zichzelf stellen bij het kiezen van de juiste caravanstalling?
- Worden de caravans binnen de stalling op een vlakke ondergrond gestald?
- Worden caravans binnen de stalling beschermd tegen UV-stralen en zijn er geen extreme temperatuurverschillen?
- Kan in de stalling ook het onderhoud aan mijn caravan worden uitgevoerd?
- Zijn er binnen de stalling voldoende maatregelen genomen om diefstal vanuit de stalling te voorkomen?
- Maakt de stalling een nette en verzorgde indruk? Deze indruk zegt waarschijnlijk ook veel over hoe er binnen de stalling met jouw caravan wordt omgegaan.
Stallingen die voldoen aan het Stalling Zeker Keurmerk voldoen aan deze eigenschappen en garanderen u dat uw caravan veilig staat gestald. Lees op www.stallingzeker.nl/keurmerk-stalling-zeker/ meer over het Stalling Zeker Keurmerk.
Op www.stallingzeker.nl/stallingen/ staan alle aangesloten stallingen vermeld en kunt u per stalling zien welke beoordeling zij hebben gekregen en welke extra service u bij deze stallingen kunt verwachten.
Maak de caravan van binnen goed schoon
Niet het leukste klusje na de vakantie, maar een schone caravan blijft het langste mooi. Het van binnen schoon maken van de caravan begint met het leeghalen van de caravan. De spullen die u niet in de caravan wil achterlaten wanneer de caravan voor de winter de stalling in gaat, haalt u er uit. Controleer goed of er geen etenswaren zijn achtergebleven. Etenswaren trekken muizen en ander ongedierte aan, dus alles, ook de houdbare en verpakte spullen, gaan uit de caravan.
Maak de caravankoelkast goed schoon en zorg dat deze weer droog is. Laat de deur op een kier staan. Zo voorkomt u condens, schimmel en vieze luchtjes. Heeft uw koelkast geen ventilatiestand? Leg dan een handdoek tussen de deur zodat deze open blijft staan. Neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair af met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Veeg of stofzuig de vloeren zodat al het stof, gras en kruimels zijn verdwenen.
Het inbouwtoilet krijgt natuurlijk een ontsmettende reiniging, de watertank en de caravanboiler moet u niet vergeten af te tappen. Zorg er tenslotte voor dat alles goed droog is nadat u de caravan hebt schoongemaakt en voordat deze de stalling weer in gaat. Zo voorkomt u dat de luchtvochtigheid hoog blijft terwijl de caravan in de stalling staat,
Maak de caravan ook van buiten goed schoon
Tijdens de heen- en terugreis naar en van je vakantiebestemming verzamelen vliegen, muggen en andere insecten samen met ander snelwegvuil zich in grote getalen op de eens zo mooie witte caravan. Ook op de camping doet moeder natuur haar best om de ooit zo witte caravan wat minder fel te laten afsteken tegen de rest van de omgeving. Kortom de caravan wordt vies, zeg soms gerust maar smerig!
Het is het beste om dit vuil zo snel mogelijk weer te verwijderen. Zeker voordat de caravan voor de winter weer naar de stalling gaat. Vuil wat er al een half jaar op zit is er in het voorjaar een stuk lastiger af te krijgen. Een intensief contact met de buitenzijde van de caravan aan het einde van het kampeerseizoen, zorgt er ook voor dat eventuele kleine beschadigingen eerder opvallen. Deze kunnen tijdens de winter dan meteen worden hersteld voordat deze problemen gaan veroorzaken zoals bijvoorbeeld door lekkage.
Wat kunt u het beste gebruiken om de caravan te wassen? Gebruik voor het wassen van de caravan: speciale caravanshampoo, water en een zachte borstel of spons. Gebruik bij voorkeur geen autoshampoo of een hogedrukreiniger: caravans hebben een veel dunnere laklaag dan een auto waardoor deze middelen schade kunnen veroorzaken aan de lak of de bestickering van de caravan.
Start met het voorspoelen van de hele caravan. De meest vervuilde delen kunt u alvast inwrijven met de spons of zachte borstel zodat deze alvast een beetje kunnen “inweken”. U werkt van boven naar beneden dus u begint met het schoonmaken van het dak. Het is verstandig om per vlak na het schoonmaken ook meteen af te spoelen. Zo ontstaan er geen lelijke strepen op de caravan.
Wanneer de caravan weer helemaal schoon is geef hem dan meteen een extra beschermende laag. Dit doet u door een wax aan te brengen om hechting van vuil tegen te gaan en de caravan te beschermen tegen weersinvloeden. U kunt dat doen door een vloeibare was aan te brengen en deze uit te wrijven met behulp van een zachte doek. Naast de extra bescherming zorgt deze wax er ook voor dat de caravan volgend jaar weer een stuk makkelijker schoon te maken is.
Zorg voor ventilatie van de caravan
Condens ontstaat wanneer vochtige lucht afkoelt en er verschillen zijn in temperatuur tussen binnen in de caravan en buiten in de caravanstalling. Condens is vocht en dat wilt u voorkomen in de caravan want dit kan schimmel en een muffe lucht veroorzaken. Het is dus verstandig om de caravan ook binnen de stalling op een goede manier te ventileren.
Heeft de caravan ventilatieroosters? Zet deze in de stalling dan open. U hoeft dan geen ramen open te zetten. Heeft de caravan geen ventilatieroosters zet dan een paar uitzetramen en/of een dakluik open op de ventilatiestand. Doe dit ook in de toiletruimte.
Om te voorkomen dat er zich aan de onderkant van de kussens condens vormt is het verstandig om de losse kussens die op de banken liggen op hun zijkant te zetten. Wanneer u de deksels van de banken open laat staan dan kunnen die ook goed luchten.
Zet ook grotere kastdeuren op een kier. Zo voorkomt u dat deze een muffe geur krijgen. U moet natuurlijk niet vergeten alles weer dicht te doen wanneer u de caravan uit de stalling ophaalt.
Ventileren in de stalling is dus belangrijk maar minstens net zo belangrijk is het om de hoeveelheid vocht in de caravan te beperken wanneer deze de stalling in gaat. Zorg er dus voor, zoals bij tip 2 al is genoemd, dat u ook alles goed droog maakt na het schoonmaken van de caravan.
Wij adviseren om geen vochtvreters te gebruiken. Wanneer u ramen of dakluiken op de ventilatiestand heeft staan of de ventilatieroosters open heeft dan is een vochtvreter niet nodig. Een vochtvreter trekt vocht van buitenaf aan en verzamelt dat in een bakje wat u gedurende het hele winterseizoen niet kunt legen.
Haal de gasflessen uit de caravan en bewaar deze op een veilige plek
Gasflessen haalt u natuurlijk uit de caravan en moet u thuis op een goede plek bewaren. Sommige stallingen bieden de mogelijkheid aan om de gasflessen in een speciale ruimte bij het stallingsbedrijf op te slaan. Dek de gasdrukregelaar af met een plastic zakje en doe daar weer een elastiekje om. Op die manier kunt u vervuiling van de gasleiding voorkomen.
Wat is een goede plek om je gasfles(sen) te bewaren?
Bewaar een gasfles in ieder geval altijd rechtop en op een goed geventileerde plaats. Bij voorkeur in de open lucht, zoals in de tuin of op een balkon. Een goed geventileerde schuur is ook een goede optie. Zorg er voor dat de gasfles niet in de volle zon staat.
Zet een gasfles in ieder geval nooit in een kelder. Kelders zijn vaak slecht geventileerde ruimtes. Omdat gas zwaarder is dan lucht, zakt eventueel vrijgekomen gas altijd naar beneden. Wanneer u de gasfles in de kelder opslaat, kan er gasophoping ontstaan wat explosies kan veroorzaken.
Zorg ook dat zelfs van een lege gasfles de kraan op de fles altijd goed stevig is dichtgedraaid en dek de gaskraan af met een plastic zak. Wanneer u de hele gasfles afdekt met bijvoorbeeld een vuilniszak, sluit de afdekking dan niet af aan de onderkant want opgehoopt gas lekt weg via de onderkant (gas is zwaarder dan lucht). Voorkom tenslotte dat kinderen bij de gaskraan kunnen. Staat de gasfles op een plek waar kinderen wel makkelijk bij kunnen? Monteer dan voor de veiligheid een GasStop. Draaien ze aan de kraan, dan zal de GasStop de gasdoorvoer meteen afsluiten.
Haal de accu uit de caravan en laad deze regelmatig op
Heeft je caravan een mover? Haal dan de moveraccu er uit gedurende de winter. U kunt deze thuis vorstvrij bewaren en aan de druppellader leggen of zelf ongeveer één keer in de twee maanden geheel opladen. Een druppellader is een goedkope manier om de accu in optimale conditie te houden en deze gaat hierdoor jaren langer mee. Wij raden tevens aan om ook de batterijen van de rookmelder, klok een overige apparaten eruit te halen. Deze kunnen door een vochtige omgeving namelijk sneller gaan oxideren.
Sommige caravanstallingen bieden een acculaadservice. U kan de accu dan in de stalling achterlaten en de stallinghouder zorgt er dan voor dat de accu regelmatig wordt bijgeladen. Dit scheelt natuurlijk een hoop gesleep en gedoe. Informeer bij uw stalling of deze service wordt aangeboden.
Laat onderhoud tijdens de winter uitvoeren
De winter is de ideale periode om het periodieke onderhoud aan de caravan te laten uitvoeren. In een goede caravanstalling kan al het onderhoud plaatsvinden in de stalling of bij een onderhoudsbedrijf waar de stalling een samenwerking mee heeft.
Bespreek bij het terugbrengen van de caravan met de caravanstalling welk onderhoud u gedurende de winter uitgevoerd wilt hebben. De stalling zorgt ervoor dat al het door u aangegeven onderhoudt is uitgevoerd wanneer u in het voorjaar de caravan weer komt halen. U heeft er verder geen omkijken naar en gaat altijd weer met een goed onderhouden en dus veilige caravan op pad.
Zorg voor een goede bandenspanning
Net als bij autobanden daalt ook de spanning in caravanbanden na verloop van tijd. Zijn de caravanbanden gevuld met stikstof, dan verloopt dit proces iets trager. Wij adviseren om, voordat de caravan voor de winter de stalling in gaat, de banden iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op te pompen. Hiermee voorkomt u dat de banden door het lange stilstaan aan de onderzijde een “platte kant” krijgen. Hierdoor zijn de band niet helemaal rond meer en zal de caravan tijdens de eerste rit een beetje gaan huppelen. Na een paar kilometer verdwijnt dit meestal vanzelf.
Bij een goede stalling wordt de caravan bij het ophalen altijd met de juiste bandenspanning voor u klaargezet of heeft u de gelegenheid om dit zelf te doen. Bij een goede stalling wordt u ook gewaarschuwd wanneer de banden te oud worden. Wel zo makkelijk en veilig.
Doe de insectenhorren en (combi)rollo’s omhoog
Laat de horren en verduistering van de dakluiken en de ramen in de stalling open (omhoog) staan. Zo voorkomt u dat deze gaan uitrekken of dat de spiraalveren van de (combi)rollo’s aan kracht verliezen.
Check of uw caravanverzekering nog steeds voldoet
Wanneer de caravan de stalling in gaat is het ook een goed moment om nog eens te kijken naar de verzekering van de caravan. Past de dekking nog steeds bij de caravan of heeft u inmiddels een nieuwe mover laten monteren of een nieuwe voortent gekocht die nog niet is meeverzekerd. Natuurlijk is het ook altijd verstandig om te kijken of de premie van uw huidige caravanverzekering inmiddels niet veel te duur is geworden.
Kampeer Garant biedt een uitstekende caravanverzekering tegen een zeer scherpe premie. Vraag hier eenvoudig een vrijblijvende offerte aan en profiteer van:
- No-claimkorting op uw caravanverzekering. Vanaf 1 jaar schadevrij rijden krijgt u al 5% korting tot maximaal 20% korting bij 4 schadevrije jaren of meer. Kampeer Garant neemt de jaren dat u geen schade heeft gehad bij uw vorige verzekeraar over
- Gunstige waardegarantie. 5 jaar nieuwwaarde en tot 8 jaar gunstige afschrijvingsregeling voor nieuwe caravans. Occasions 3 jaar aankoopwaarde dekking.
- Laag eigen risico en geen aftrek nieuw voor oud. Bij schade hanteren we een laag eigen risico van max €150,- en Kampeer Garant doet niet aan "aftrek nieuw voor oud".
- Vrije keus voor schadehersteller. Kies zelf door wie u schade aan uw caravan of vouwwagen laat herstellen.