Bepaal de juiste kogeldruk van de caravan

Bepaal de juiste kogeldruk van de caravan

 Bij het aankoppelen van de caravan rust er gewicht (of eigenlijk naar beneden gerichte kracht) op de kogel van de trekhaak: de kogeldruk. Voor een veilige wegligging is het belangrijk om met de juiste druk op de kogel te rijden. De belading van de caravan speelt dus een grote rol om te voorkomen dat je schade rijdt met de caravan. Terwijl schadevrije jaren u tot 20% korting geven op uw verzekeringspremie.

Bepaal de juiste kogeldruk

De juiste kogeldruk hangt af van de auto, de caravan en de trekhaak. In de instructieboekjes of papieren kan je vinden wat de maximale kogeldruk is per item – houd het laagste maximum aan.

Kogeldruk meten

Je kunt op twee manieren de kogeldruk meten:

Meten met een personenweegschaal: tijdens de meting is het van belang dat de caravan horizontaal staat. Leg een plankje op de weegschaal om de kracht over de oppervlakte te verdelen en plaats een stuk hout tussen de koppeling van de caravan en de weegschaal. Vervolgens kan de caravan op de weegschaal worden geplaatst waarbij de kogeldruk wordt gemeten.

Te lage druk

Bij een te lage kogeldruk bestaat het risico dat de caravan niet stabiel achter de auto hangt omdat er geen goede aansluiting is tussen caravan en auto. Bij zijwind of een passerende vrachtwachten kan de caravan gaan slingeren met alle gevolgen van dien.
Oplossing: verleg bagage naar voren in de caravan. Let hierbij op dat er niet te veel gewicht van achteruit naar de disselkast wordt verplaatst. Het lijkt dan of de kogeldruk in orde is maar veel gewicht te ver bij de as vandaan kan ook een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van de caravan.

Te hoge druk

Bij een te hoge kogeldruk wipt de voorkant van de auto te ver omhoog en verliest zo grip op de weg.
Oplossing: verleg bagage voorin de caravan naar opbergruimte rond de as of verplaats het reservewiel vanuit de dissel naar de onderkant van de caravan. Voor de veiligheid moeten gasflessen altijd in de dissel blijven staan; dit gewicht kan je wel verminderen door te kiezen voor lichtere kunststof gasflessen.

Eerst rit van het nieuwe caravanseizoen? Vergeet niet om zelf deze simpele caravancontrole te doen voor een veilige eerste trip.

20% korting dankzij schadevrije jaren

Bij Kampeer Garant krijgt u tot 20% no-claimkorting. Bij 1 jaar schadevrij heeft u al recht op 5% korting, dit loopt op tot 20% korting vanaf 4 schadevrije jaren. Deze jaren hoeft u niet bij Kampeer Garant op te bouwen; wij nemen schadevrije jaren bij uw huidige verzekeraar gewoon over als u naar ons overstapt. Dat vinden wij wel zo eerlijk.
Benieuwd van u kunt besparen dankzij de Kampeer Garant no-claimkorting?

Vraag vrijblijvend een offerte aan